به گزارش پایگاه خبری تحلیلی رادار اقتصاد به نقل از دنیای اقتصاد؛در طول سالها، تکنولوژی راه و روش زندگی ما را به کلی تغییر داده و رنگ تازهای به روزمرگیهایمان زده است. از آنجایی که نقش این نوآوریها در دنیای امروز پررنگتر شده است، روند رشد خلاقیتهای جدید در این حوزه هم سرعت گرفته و به توسعه اختراعات و ابدعات تازه و کاربردیتر منجر شده است. با این اوصاف است که انتخاب بهترینها از این بین، کار سادهای بهنظر نمیرسد، اما مجله تایم به سیاق هر سال فهرستی از بهترین ابداعات سال ۲۰۲۱ را منتشر کرده است که با نگاهی گذرا به آنها بهراحتی میتوان فهمید که مهمترین معیارش برای انتخاب، کاربرد و مفید بودن آنهاست. فهرست مجله تایم، صد اختراع برتر سالجاری میلادی را انتخاب و معرفی کرده است. در اینجا اما ۱۰ اختراع کارآمدتر را از این فهرست انتخاب کرده و بیشتر با آنها آشنا میشویم:
متن شنیدنی: مطالعه اگرچه برای بسیاری جذابیت چندانی ندارد، اما برای بعضی دیگر - که اتفاقا گاهی بسیار به آن علاقهمندند- چالشی جدی و سخت است. دهها میلیون نفر از مردم جهان با مشکلات مربوط به درک مفاهیم، کمبینایی، خوانشپرشی (اختلالی در توانایی خواندن) و مصائبی دیگر مواجه هستند. درست همینجاست که استفاده از رایانش و هوشمصنوعی میتواند راهگشا باشد. OrCam Read دستگاهی است که میتواند هر بخشی از هر متن را با صدای بلند بخواند. فقط کافیست کاربران قسمت لیزر این دستگاه را روی صفحهای از کتاب، منو، یک آگهی یا نمایشگر بگذارند و کلید آن را فشار بدهند تا دستگاه بلافاصله شروع به خواندن آن متن کند. OrCam Read متن را با صدایی کاملا طبیعی میخواند. این دستگاه همچنین امکان خواندن متن با زبانهای مختلف را هم دارد. از آنجایی که این دستگاه امکان پاسخگویی با فرمانهای صوتی را دارد، کاربران میتوانند از آن بخواهند که متنی را بخواند، شماره تلفنی را از داخل یک آگهی بخواند، ساعات کار یک فروشگاه یا شرکت را بخواند یا داستان موردعلاقهشان را دوباره بخواند.
مسیری را که میروید، ببینید: چندبار تا حالا پیش آمده است که در حوالی مکانی ناشناخته پرسه بزنید و همزمان به نقشه روی گوشی موبایلتان چشم بدوزید تا ببینید که باید به کدام سمت بروید؟ در قامت یک عابر پیاده جهتیابی با مسیرهایی از چشم یک پرنده، بسیار دور از ذهن بهنظر میرسد، اما قابلیت لایو ویو یا چشمانداز زنده در سرویس نقشه گوگل، این مشکل را حل کرده و با استفاده از واقعیت افزوده، راهنماییها را در بالای مسیری که شما بهصورت زنده میبینید، قرار میدهد. «اندره لی» طراح ارشد بخش لایو ویو در سرویس نقشه گوگل در این مورد میگوید: «این امکان بهطور موثری نقشه شما را با دنیای واقعی هماهنگ میکند.» تا حالا نمای خیابانی (Street View) گوگل تنها حدود نیمی از جهان را پوشش میداد و لایو ویو هم در مکانهای چندطبقه مانند ترمینالها، فرودگاهها و مراکز خرید بهخوبی کار نمیکرد. این شرکت همچنان مشغول اجرای آزمایشی این سرویس در مکانهای سربسته در آمریکا مانند مراکز خرید است، اما دهها میلیون کاربران در جهان در حالحاضر از سرویس لایو ویو استفاده میکنند.
نوتبوکی که میتوانید آن را تعمیر کنید: پدیده جدید شرکت Framework، یک تکنولوژی درخشان معمولی نیست که لپتاپهای قدیمی را منسوخ کند. اتفاقا کاربران آن میتوانند باتری، کیبورد و دیگر بخشهای آن را تعویض و تعمیر کرده یا ارتقا بدهند. این قابلیت جالب باعثشده است که این لپتاپ باریک در برابر شورش بیرحم تکنولوژیهای جدید، در امان بماند. «نیراو پاتل» مدیرعامل شرکت Framework که زمانی در زمینه توسعه نرمافزار در اپل مشغول بود، معتقد است که مردم بهدنبال جایگزینی برای محصولات موجود هستند تا بتوانند با تکنولوژی روز همراه شوند. گروه تحقیقات تمایلات عمومی در ایالاتمتحده آمریکا که سردمدار جنبش حقتعمیر است، تخمینزده که مردم آمریکا میتوانند با تعمیر دستگاههای دیجیتال خود بهجای جایگزین کردن آنها، به صرفهجویی سالانه ۴۰میلیارد دلار کمک کنند. این کار تاثیر زیستمحیطی گستردهای هم دارد که باعث میشود دستگاههای کمتری دور انداخته شده و به این ترتیب زباله الکترونیکی کمتری تولید شود.
آموزش کدنویسی به کودکان: کدنویسی در اولین مراحل خودش، بیشتر موضوع حل مشکل است و تشخیص الگوهای اصلی. روبات Sphero indi بدون نیاز به هیچ نمایشگری، هر دو این راهکارها را آموزش میدهد. به این ترتیب کودکان چهار ساله هم با استفاده از کاشیهای رنگارنگ و بادوام، میتوانند یک خودروی روباتیک را از نقطه A به نقطه B برسانند. کاشیهای سبز سرعت را افزایش میدهند، کاشیهای صورتی دستور چرخش نود درجهای به سمت چپ را میدهند و کاشیهای بنفش دستور چرخش و جستوخیز کردن را میدهند. این کاشیها از جنس پلاستیک نبوده و در عوض از لاتکس بدون پلاستیک یا کاغذ ساخته میشوند. قیمت این روبات از ۱۲۵دلار شروع میشود.
کنترل ذهن با کمک رایانش کامپیوتری: یک شرکت فعال در زمینه تولید داروهای اعصاب بیوالکترونیک، بهتازگی موفقیتش در آزمایش استفاده از رابط کامپیوتری داخل مغز یا پروتز عصبی خبر داده است که به افرادی با معلولیتهای حرکتی جدی امکان انجام کارهای روزمرهشان مانند پیام و ایمیلدادن، خرید آنلاین، امور بانکیمجازی را میدهد. استفاده از این پروتز هیچ نیازی به جراحی مغز ندارد و از طریق رگهای خونی، وارد بدن بیماران میشود. به این ترتیب امکان ذخیره و انتقال دادههای ذهنی از خارج بدن بیماران هم امکانپذیر میشود. فناوری ابداعی شرکت Synchron بهتازگی تایید سازمان غذا و داروی آمریکا را هم دریافت کرده است.
نسل جدید دوچرخههای برقی اشتراکی Lyft: در سالهای اخیر برنامههای مربوط به دوچرخههای اشتراکی شهری، حسابی طرفدار پیدا کرده و شرکتهای ارائهدهنده خدمات حملونقل اشتراکی در حال ساخت محصولات جدید در این حوزه هستند. شرکت Lyft این روزها مشغول ساخت یک دوچرخه اشتراکی جدید است؛ یک دوچرخه برقی که در هربار شارژ امکان طی مسافت ۶۰ مایلی را میدهد که این میزان در مقایسه با دوچرخههای اشتراکی قدیمیتر، دوبرابر شده است. این دوچرخه جدید امکان شارژ مجدد در ایستگاههای شارژ را دارد تا به این ترتیب فرصت سفرهای طولانیتر را فراهم کند. این دوچرخه قرار است در ماههای آینده و ابتدا از شیکاگو وارد سیستم حملونقل شهری شود.
موشک نیوشپرد: در روز سیزدهم اکتبر «ویلیام شاتنر» بازیگر کانادایی، به همراه سه نفر دیگر با کمک یک راکت به مسافت ۶۲ مایلی آسمان و لبه جو زمین رفتند تا نویددهنده شروع دوره جدیدی از توریسم فضای-تجاری باشند. موشک نیوشپرد چابک شامل یک بوستر ۵۹فوتی و کپسولی است که شرکت بلواورجین - شرکت فضایی تاسیسشده توسط جف بزوس- آن را طراحی و ساخته است. این موشک تا حالا دوبار مسافرانش را در یازده دقیقه به فضا برده است. سوخت این موشک اکسیژن خالص مایع و هیدروژن بوده و به کلی قابلیت استفاده مجدد را دارد. البته شرکت بلواورجین هنوز قیمت بلیتهای سفر با نیوشپرد و زمان استفاده عمومی از آن را اعلام نکرده است.
دوربین پوشیدنی: Wristcam یک دوربین پوشیدنی و جداشدنی است که روی بند ساعت هوشمند اپل قرار میگیرد و از دو لنز برای گرفتن عکسهای سلفی و معمولی بهره میبرد. این دوربین تنها امکان تعبیهشدن در بند ساعت هوشمند اپل را دارد و قابلیت تماس تصویری با دیگر کاربران ساعت هوشمند اپل یا آیفون را با کمک یک اپلیکیشن اختصاصی، فراهم میکند. این دوربین در پاسخ به نگرانهای مربوط به امنیت حریم خصوصی، از یک لامپ LED بهره میبرد که در هنگام کار با آن، روشن میشود.
کامپیوترهای مک سریعتر با پردازنده M۱: معرفی این پردازنده اپل در سال۲۰۲۰، در واقع گذر این شرکت از وابستگی به پردازندههای اینتل و رسیدن به پردازندهای اختصاصی برای کامپیوترهای رومیزی و لپتاپهای مک بود؛ درست شبیه کاری که برای موبایلهای هوشمند و تبلتهایش کرد تا به این ترتیب حاکمیت خودش در صنعت تکنولوژی را تثبیت کند. حالا بعد از گذشت یک سال و نیم از این اتفاق، بهخوبی مشخص شده که اپل حرکتی کاملا درست و استراتژیک را انجام داده است. پردازندههای جدید M۱ Pro و M۱ Max این شرکت هم با هدف کاربران حرفهای تولید شده و قرار است در محصولات بعدی اپل بهکار گرفته شوند.
پلتفرم اسنپدراگون XR۲ شرکت کوآلکام برای قدرت بخشیدن به متاورس: با حرکت شرکتهای بزرگ تکنولوژی مانند متا (فیسبوک سابق) به سمت استفاده کامل از واقعیت افزوده و واقعیتمجازی یا آنچه به آن متاورس یا آرمانشهرمجازی گفته میشود، نیاز به پردازندههای موبایل پرقدرت و سریعتر که بتوانند اپلیکیشنهای مرتبط را بهخوبی اجرا کنند، بیشتر احساس میشود. با این اوصاف شرکت کوآلکام با پردازنده اسنپدراگون XR۲ وارد این عرصه شده است تا اولین پردازنده موبایل AR/ VR خودش را که مبتنی بر پهنای باند ۵G است، به بازار عرضه کند.
نظر شما